wijkboerderij bos & Lommer

Kenniscentrum

  • Lessen, clubs en workshops
  • Boerderijspeurtocht Dierentalenten
  • Onderschoolse lessen

Wijkboerderijclub voor kinderen
Hou je van dieren en de natuur? Wil je meer over dieren leren en ook hoe je ze verzorgt? En vind je het leuk om meer te leren over de natuur en duurzaamheid in je eigen de buurt? Dit is je kans!

Voor: kinderen van 5-12 jaar op woensdag & zaterdag.

Woensdag: 15.30 -17.00 uur

Zaterdag: 11.00 -12.30 uur

Kosten: E15,- voor 15 lessen

Informatie & opgave:

Zaterdagclub, Mirjam Aalbers/degoudenvijver@gmail.com

Woensdagclub, Manon Denijs/ manon@bluespringmedia.nl

Dit is een doe het zelf les.
Omschrijving:
Aan de hand van 10 gekleurde laarsjes gaan de begeleiders samen met de leerlingen op zoek naar de talenten van dieren. Ontdek samen waarom een pauw mooie kleuren heeft en dat een koe wel erg lenig is voor zijn grootte. Dat slapen op een been best lastig is en dat geiten goed kunnen klimmen. Deze is te reserveren via: https://www.nmegids.nl/amsterdam/ [1] Zoekterm: Boerderijspeurtocht Dierentalenten - Kinderboerderij Nieuw Bos en Lommer.
Deze les/speurtocht kunnen ouders ook in het weekend met hun kleuters doen. Vraag aan een van de medewerkers naar de speurtocht. Meer informatie volgt ...

Via de gemeente Amsterdam kunnen scholen van groep 4, 5 en 6 een onderschoolse les aanvragen. De lessen heten: "Van Oerdier naar Boerdier" en "Wat wij van dieren krijgen".

 

"WAT WIJ VAN DIEREN KRIJGEN"
Groep 3
Voorafgaand aan de les ontvangt de klas een brief van Johannes over de boerderij, waarin hij de leerlingen uitnodigt om te komen helpen. De les bestaat uit een introductie waarbij we teruggrijpen op de brief. Dan gaan de leerlingen in groepjes van vijf met hun begeleider aan de slag met kijk-, zorg- en doe-opdrachten bij de dieren. We sluiten de les af met een quiz om de opgedane ervaringen en kennis te testen. Tenslotte hebben we leuke suggesties om op school de les met souvenirs van de kinderboerderij te verwerken. De lessen zijn gratis voor de scholen.

"VAN OERDIER TOT BOERDIER"
Groep 5
Na een korte vrije verkenning van de kinderboerderij stelt de boer de klas de vraag: zijn de dieren gelukkig op de kinderboerderij en heb jij ideeen hoe het nog beter kan? In groepjes van vijf gaan de leerlingen met hun begeleider langs de dieren. Ze luisteren naar verhalen over het oerdier: hoe boerderijdieren eruitzagen en leefden voordat ze gedomesticeerd werden. Ze vergelijken dit ter plekke met het boerdier: de dieren op de kinderboerderij. Zo begrijpen en herkennen de leerlingen de gewoonten en behoeften van de boerderijdieren. Met deze kennis onderzoeken en beoordelen de leerlingen een aantal dierenverblijven en beantwoorden de vraag van de boer. De eerste ideeen schetsen ze al op de boerderij en gaan mee naar school. Daar werken de leerlingen hun ontwerp uit en bouwen een maquette van een diervriendelijk dierenverblijf dat zoveel mogelijk voldoet aan de natuurlijke behoeften van het dier.

De lessen zijn te reserveren via
https://www.nmegids.nl/amsterdam/
Zoekterm: kinderboerderij nieuw bos en lommer

wijkboerderij bos & lommer

educuatie en bewustwording